РОЗРАХУНОК АРМУВАННЯ НЕЖОРСТКИХ ДОРОЖНІХ КОНСТРУКЦІЙ (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Відомо, що багатократний циклічний вплив осьових зусиль від транспортногопотоку, який рухається по автомобільній дорозі, збільшує навантаження на всюконструкцію дорожнього одягу. Досліджено, що надалі це призводить до такихрозповсюджених явищ, як колійність, розтріскування від утомленості, а такожпластичні деформації шару зносу. Виявлено, що заміна шару зносу тільки тимчасовополіпшує ситуацію, оскільки деформації, які з’являються в основі дорожнього одягу,швидко поширюються й на новий шар, викликаючи передчасний знос. Установлено, щоармування асфальтобетонного дорожнього покриття дозволяє збільшити строкслужби покриттів автомобільних доріг втричі за рахунок скорочення термічногорозтріскування і розтріскування від утомленості, відображених тріщин та осідання.Витрати на ремонтні заходи й експлуатаційне утримання в армованого покриттянижчі, ніж у неармованого, завдяки збільшенню строку експлуатації та розширеннюінтервалів між відновлювальними роботами.Ключові слова: армування, базальтові волокна, фібра.