ПОКРИТТЯ ТИПУ ГІПЕРБОЛІЧНИЙ ПАРАБОЛОІД ЗІ ЗБІРНИХ ЕЛЕМЕНТІВ (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Гіпар – гіперболічний параболоїд, що має трансляційну лінійчату нерозгортаючу антикласичну поверхню, тобто поверхню негативної гаусової кривизни. Формоутворення з параболічних елементів відповідає випинанню оболонки і головні зусилля розтягування розташовуються у напрямку висхідних парабол. Композиційні матеріали мають анізотропні характеристики, у зв’язку з чим їх часто використовують при вирішенні специфічних конструкторських завдань. ANSYS Workbench спеціалізований програмний продукт – ANSYS Composite PrepPost (ASP), у якого всі слойоні елементи дозволяють оцінювати міцність за допомогою різних критеріїв руйнування (критерій максимальних деформацій, напруги, цая-ву, хашин, гипотеза цая-хилл). Надається конструктивне рішення різних типів складових елементів, а також розрахунки таких конструкцій.
Keywords: від'ємна гаусова кривизна; оболонкові покриття; ASP; критерії руйнування; композиційні матеріали