УРАХУВАННЯ ПОЗДОВЖНІХ СИЛ ПРИ ВИЗНАЧЕННІ ЧАСТОТ ВІЛЬНИХ КОЛИВАНЬ ДИСКРЕТНИХ ДИНАМІЧНИХ СИСТЕМ (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Розглянуто плоскі й просторові стержневі системи, що входять до складу багатьох інженерних і технічних споруд. Скорочення строків розробки нових конструкцій з одночасним підвищенням якості їх проектування потребує знаходження нових шляхів для удосконалення динамічного аналізу й розрахунку складних стержневих систем. Проаналізовано, що урахування поздовжніх сил при визначенні частот вільних коливань дискретних динамічних систем сумісно з використанням сучасної комп’ютерної техніки і програмних комплексів дозволяє зменшити час для проведення таких розрахунків, а також використовувати принципово нові схеми та методи, які були недоступні раніше через великі обсяги обчислень. Розглянуто задачу обчислення спектра частот вільних коливань стержневих систем із кінцевим числом ступенів вільності при згинанні з урахуванням поздовжніх сил. Наведено приклади кількісної оцінки впливу поздовжніх сил на частоти вільних коливань.
Keywords: вільні коливання; поздовжня сила; частота; динамічна система; навантаження