ЕФЕКТИВНА СХЕМА ПІДСИЛЕННЯ ЗАЛІЗОБЕТОННИХ БАЛОК (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Запропоновано нову конструктивну систему підсилення залізобетонних балок, яка включає затяжку, що діє на балку через інші гнучкі розтягнуті елементи; вона працює умовно парадоксально – не стискає, а розтягує безпосередньо верхню стиснуту під навантаженням зону балки. Додаткові гнучкі елементи виконано у вигляді похило розташованих срижнів. Наведено результати пошуку найбільш ефективного кута нахилу поперечних стрижнів для зовнішньої системи підсилення балки. Визначено раціональний кут нахилу поперечних стрижнів, які мають розвантажувати балку моментом, зворотним по знаку до моменту від зовнішнього навантаження. Проаналізовано результати, отримані після дослідження підсилення поздовжньо-поперечною зовнішньою системою та побудовано епюри моментів.
Keywords: затяжка; переріз; напруження, деформації, міцність; жорсткість; проліт