НАПРУЖЕНО-ДЕФОРМОВАНИЙ СТАН ЗАЛІЗОБЕТОННИХ БАЛОК, ПІДСИЛЕНИХ НОВОЮ ЗОВНІШНЬОЮ СТАЛЕВОЮ КОНСТРУКЦІЄЮ (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Представлено нову конструкцію підсилення однопрольотних залізобетонних балок прямокутного перерізу за допомогою зовнішньої сталевої арматури. З’ясовано, що особливістю запропонованого підсилення є розвантаження верхньої стиснутої зони балки при одночасному стисканні її нижньої розтягнутої зони. Розглянуто варіанти виконання конструкції підсилення балок з жорсткими й гнучкими елементами підсилення для прискореного натягу зовнішньої арматури і варіант лише з гнучкими елементами. Запропоновано розрахункову схему для такої підсиленої балки та методику розрахунку. Наведено експериментальні дані дослідження серій балок з різними параметрами конструкції підсилення, що наведені у вигляді залежностей «згинальний момент – прогин» і «згинальний момент – деформації бетону».
Keywords: підсилення; залізобетонна балка; зовнішня сталева арматура; напружено-деформований стан; прогин; згинальний момент