ПОЛІМЕР-КОМПОЗИТНА АРМАТУРА В ЗБІРНИХ ПЛИТАХ ДЛЯ ДОРІГ ДО НАФТОГАЗОВИДОБУВНИХ КОМПЛЕКСІВ (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Розглянуто приклад застосування полімер-композитної арматури в збірних плитах для тимчасових доріг до нафтогазовидобувних комплексів. З’ясовано, що дослідні зразки виробів по геометричним параметрам аналогічні залізобетонним виробам, але армовані полімер-композитною арматурою замість металевої. Наведено результати заміни металевої арматури на полімер-композитну арматуру в дослідних зразках. Надано порівняльну оцінку відповідності дослідних зразків вимогам по несучій здатності та тріщиностійкості. Встановлено, що полімер-композитну арматуру можливо застосувати в збірних плитах для тимчасових доріг без зниження їх несучої спроможності. Доведено, що застосування цієї арматури для армування конструкцій, які працюють на пружній основі, доцільно як на стадії виготовлення так і при експлуатації. З’ясовано, що отриманий досвід можна використовувати при плануванні досліджень та проектуванні, виготовленні і випробуванні дослідних зразків, а одержані результати проведеного аналізу дають змогу визначити можливості для впровадження такого напряму в Україні.
Keywords: полімер-композитна арматура; плита для доріг; модуль пружності; тріщиностійкість