ОСОБЛИВОСТІ МАТЕМАТИЧНОГО МОДЕЛЮВАННЯ ВЗАЄМОДІЇ ФУНДАМЕНТІВ З УЩІЛЬНЕНИМИ ҐРУНТАМИ, ЩО МАЮТЬ АНІЗОТРОПНІ ВЛАСТИВОСТІ (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Викладено особливості моделювання методом скінченних елементів у фізично й геометрично нелінійній постановці взаємодії фундаментів з ущільненими ґрунтами, що мають анізотропні властивості. Для цього розроблено феноменологічну модель ґрунту, що описує його стан при влаштуванні та роботі ущільнених основ. У моделі використано відомі фізичні співвідношення ортотропного середовища. Наведено порівняння результатів моделювання роботи набивної палі з лідируючою свердловиною й розширенням для ізотропної основи та для трансверсально-ізотропного середовища. Достовірність рішень, отриманих моделюванням, забезпечено властивостями скінченних елементів, розмірами розрахункової області, вибором розрахункових схем ущільнення ґрунту, відповідністю параметрів моделі стану ґрунту.
Keywords: природна та наведена анізотропія ґрунту; фундамент; ущільнена зона; ортотропне середовище; метод скінченних елементів; вісесиметрична задача