АНАЛІЗ ДОСВІДУ РЕНОВАЦІЇ ПРОМИСЛОВИХ ОБ’ЄКТІВ (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Розглянуто приклади закордонного і вітчизняного досвіду реновації промислових об’єктів. З’ясовано, що у розвинутих країнах Європейського Союзу за останні 30 років, згідно зі статистичними даними досліджень, зростає відсоткове співвідношення між новим будівництвом і реновацією; для європейської практики властиве поширення процесу реновації не лише на типові нейтральні об’єкти, але й на пам’ятки промислової архітектури. Відмічено, що вітчизняна практика реновації зазвичай характеризується формуванням торговельних і офісних об’єктів в умовах пристосування типових нейтральних об’єктів промислової нерухомості. Аналізом прикладів засвідчено, що при реновації використовується конструктивно-планувальний та естетичний потенціал промислових будівель. Доведено, що результати проведеного аналізу дають змогу визначити можливості й напрями перепрофілювання не- функціонуючих промислових об’єктів під будівлі громадського призначення, а отриманий досвід можна використовувати при розробленні раціональних архітектурно-планувальних та конструктивних рішень, які застосовуються при реконструкції.
Keywords: реновація; нефункціонуюча будівля; реконструкція; перепрофілювання