ТЕПЛОАКУМУЛЯТОР ФАЗОВОГО ПЕРЕХОДУ У СКЛАДІ СИСТЕМИ ВЕНТИЛЯЦІЇ ІНДИВІДУАЛЬНОГО БУДИНКУ (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Визначено, що енергоефективні системи вентиляції дозволяють звести до мінімуму споживання теплової енергії для нагріву припливного повітря, що є досить актуальним в умовах зростання цін на енергоресурси. Досліджено варіант установлення сезонного теплового акумулятора в систему припливної вентиляції з рекуперацією теплової енергії. Наведено графіки кількості теплоти, необхідної для роботи системи вентиляції, діаграми зміни температури повітря на виході з акумулятора й розподілу води та льоду протягом опалювального періоду. Розглянуто розрахунок сезонного теплового акумулятора фазового переходу на основі води у складі припливної вентиляційної системи з рекуперацією теплоти, що дозволяє звести до мінімуму витрати теплової енергії для нагріву зовнішнього повітря перед подачею у приміщення житлового будинку. Доведено, що в умовах сучасної економіки розроблення енергоефективної вентиляційної системи є перспективним напрямком досліджень.
Keywords: тепловий акумулятор; рекуперація тепла; житловий будинок