ДОСЛІДЖЕННЯ РІВНОСТІ ПРОЇЗНОЇ ЧАСТИНИ Й АНАЛІЗ ПРИЧИН ЇЇ ПОГІРШЕННЯ (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Розглянуто сучасні вітчизняні та закордонні напрями дослідження рівності покриття на автомобільних дорогах. Виділено проблему встановлення причин зміни рівності покриття, що пов’язані з порушенням технології влаштування шарів дорожньої конструкції. Наведено результати дослідження рівності проїзної частини й аналізу причин її погіршення, виконаних лабораторією експлуатації автомобільних доріг та аеродромів Національного транспортного університету на дослідній ділянці автомобільної дороги Н-18 навколо м. Бучач. За результатами досліджень побудовано поздовжній профіль і проведено детальний аналіз зміни рівності дорожнього покриття в процесі експлуатації дороги. Узято керни в характерних точках на покритті: в одному місці проходить поперечна тріщина, в іншому – без помітних дефектів. Установлено, що западини поздовжнього профілю і поперечні тріщини обумовлені нерівномірністю товщини чорних шарів вздовж дороги.
Keywords: поздовжня рівність; автомобільна дорога; покриття; конструкція дорожнього одягу