ДОСЛІДЖЕННЯ ПОКРИТТІВ ІЗ ФІГУРНИХ ЕЛЕМЕНТІВ МОСТІННЯ (ФЕМ) З РИФЛЕНОЮ ОСНОВОЮ ІЗ ЗУБЧАСТИХ ЕЛЕМЕНТІВ ПІРАМІДАЛЬНОЇ ФОРМИ НА ГОРИЗОНТАЛЬНИХ І ПОХИЛИХ ПОВЕРХНЯХ (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Розроблено нові конструктивно-технологічні рішення покриттів з фігурних елементів мостіння (ФЕМ) зі зміненою геометричною формою основи. Зясовано, що рифлена основа таких ФЕМ складається з одного, п’яти або дев’яти зубчастих елементів пірамідальної форми. Складено план експерименту та проведено лабораторні дослідження щодо впливу геометричної форми основи одиночного ФЕМ на якісні характеристики покриттів, розташованих на горизонтальних та похилих поверхнях під дією поздовжньо прикладеного навантаження. Проаналізовано результати експерименту показав, що покриття з ФЕМ з п’ятьма й дев’ятьма зубчастими елементами в основі найефективніше перешкоджають зсуву, ніж традиційні покриття.
Keywords: фігурний елемент мостіння (ФЕМ); покриття; пірамідальна форма; поздовжній зсув