ПОРІВНЯННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ ТА ЧИСЕЛЬНОГО МОДЕЛЮВАННЯ ТРУБОБЕТОННИХ ЕЛЕМЕНТІВ ІЗ РОЗ’ЄМНИМИ СТИКАМИ (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2018)
Наведено результати експериментальних випробувань стиснутих трубобетонних елементів із роз’ємними стиками, досліджених на центральний і позацентровий стиск (з ексцентриситетами 0, 0,25 та 0,5 від діаметра зразка) та чисельного моделювання методом скінченних елементів. Виконано порівняння отриманих результатів для аналогічних зразків і їх моделей, для яких за допомогою чисельного моделювання у програмному комплексі Femap досліджено напружено-деформований стан та наведено графічні зображення головних напружень. Для порівняння обрано напруження, що виникають при досягненні текучості сталевої труби оболонки. Середньоквадратичне відхилення та коефіцієнт варіації отриманих даних коливались у межах 5 – 7%, що свідчило про відповідність результатів, це дозволяє у подальших дослідження часткову заміну експериментальних випробувань чисельним моделюванням.
Keywords: трубобетон; роз’ємні стики; експериментальні дослідження; чисельне моделювання