ОСОБЛИВОСТІ УТВОРЕННЯ УЩІЛЬНЕНИХ ЗОН ҐРУНТУ НАВКОЛО КВАДРАТНИХ ПАЛЬ (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2018)
Доведено доцільність вирішення питання щодо аналітичного визначення розмірів та побудови форми ущільнених зон ґрунту навколо бічної поверхні квадратної палі в нормальному до осі палі напрямку. Проаналізовано різні аналітичні методи визначення радіуса ущільненої зони ґрунту навколо циліндричних елементів, що заглиблюються у ґрунт з урахуванням його початкового стану. Розроблено графоаналітичну методику побудови ущільнених зон ґрунту навколо паль квадратного поперечного перерізу. Ефективність розробленої методики та можливість використання аналітичних виразів для визначення радіуса ущільненої зони ґрунту навколо забивних або вдавлюваних елементів підтверджено шляхом порівняння отриманих рішень з експериментальними даними. З’ясовано, що розроблена методика дозволяє підвищити ефективність та надійність використання паль і пальових фундаментів за рахунок їх раціонального конструювання.
Keywords: паля; несуча здатність; зона ущільнення ґрунту; зона переміщення ґрунту; поперечний переріз; вдавлювання