ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІСТЬ ЖИТЛОВИХ БУДИНКІВ (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2018)
Розглянуто проблему енергоефективності житлового фонду України. Проведено аналіз стану теплозахисту зовнішньої оболонки основних конструктивних рішень будівель на прикладі м. Полтава. Представлено житловий фонд цегляними, великоблочними та панельними будинками, які збудовані в 50–80 рр. минулого століття. Розраховано дійсні значення опору теплопередачі зовнішніх стін, вікон, покриття та інших огороджувальних конструкцій, які у 3–5 разів менші за мінімально допустимі за сучасними вимогами. Надано рекомендації щодо термомодернізації зовнішніх стін згідно з їх конструктивним рішенням, горищного перекриття та перекриття над неопалюваними підвалами, а також світлопрозорих зовнішніх конструкцій за сучасними нормативними вимогами.
Keywords: термомодернізація; додаткове утеплення; стіна житлового будинку