МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТЕРМОДИНАМІЧНИХ ПРОЦЕСІВ ГАЗОПАРОВОЇ БУЛЬБАШКИ (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2018)
Запропоновано математичну модель, яка враховує інерційну та термодинамічну складові осциляції бульбашок, теплообмінні процеси у рідині, теплообмін на границі бульбашки. Проведено дослідження динамічних характеристик газопарових бульбашок різних розмірів. Після виконаних розрахунків побудовано графіки зміни розміру бульбашки, її температури, швидкості руху, тиску парогазового середовища всередині бульбашки  в часі. Установлено, що кожний розмір бульбашок має свою частоту осциляцій. Розраховано швидкість фазовоперехідних процесів і встановлено, що вона набуває максимальних значень саме під час осциляцій бульбашки. За термодинамічними характеристиками поверхні контакту рідкої та газоподібної фаз визначено кількість утвореної твердої фази. Результати досліджень можуть застосовуватися для оптимізації різноманітних технологічних процесів, пов’язаних з кипінням, спученням матеріалів, утворенням газових гідратів та кавітацією у рідині.
Keywords: математична модель; бульбашка; теплообмін; газовий гідрат; тиск; температура