МЕТОДИЧНІ ПРИНЦИПИ КАЛЕНДАРНОГО ПЛАНУВАННЯ ПРИ ЙМОВІРНІСНОМУ ХАРАКТЕРІ БУДІВНИЦТВА (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2018)
Відомо, що завдання зниження вартості будівельної продукції повинні вирішуватися не шляхом економії на прямих витратах, а за рахунок об’єктивного зниження витрат шляхом раціонально організованого виробництва робіт. Установлено, що будівельне виробництво функціонує в умовах схильного до змін середовища, причому на процес будівництва впливають не тільки заздалегідь ураховані чинники, але й такі, що можуть бути передбачені лише з певною ймовірністю. Наведено залежності з розрахунку тривалості проведення робіт як при використанні комплекту будівельних машин, так і без нього із застосуванням коефіцієнта сенситивності будівельного проекту до чинників мінливого середовища. Запропонована методика розрахунку дозволяє зменшити ризик зриву термінів здавання об’єкта та надає можливість прискорити процес будівництва в конкретних умовах. Виконано оцінювання коефіцієнта сенситивності в різних місцевих умовах залежно від впливу різноманітних чинників: погодні умови; забезпечення матеріальними ресурсами; кількість і кваліфікація робітників.
Keywords: календарне планування; тривалість будівництва; коефіцієнт сенситивності; ймовірнісний характер будівництва