ВПЛИВ ВОЛОГИ НА ОГОРОДЖУВАЛЬНІ КОНСТРУКЦІЇ БУДІВЕЛЬ (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2018)
Виконано аналіз найбільш поширених пошкоджень від впливу вологи цегляних, залізобетонних і дерев’яних огороджувальних конструкцій будівель, проаналізовано причини їх виникнення та шляхи запобігання. Виділено найбільш небезпечні впливи від таких видів вологи, як будівельна, ґрунтова, атмосферна, експлуатаційна, гігроскопічна, конденсат. Рекомендовано для забезпечення незамокання елементів будівель достатні розміри карнизних звисів, наявність гідроізоляції стін, продухів, захисного фарбування, гідрофобного просочування, достатньої вентиляції, опалення, своєчасних ремонтів систем водопостачання та водовідведення.
Keywords: пошкодження; вплив вологи; цегляні, залізобетонні, дерев’яні огороджувальні конструкції будівель