ОСОБЛИВОСТІ РОЗРАХУНКУ ДОВГОВІЧНОСТІ ДЕТАЛЕЙ МАШИН ТА ЕЛЕМЕНТІВ КОНСТРУКЦІЙ, ЯКІ ПРАЦЮЮТЬ В УМОВАХ ВИСОКОАСИМЕТРИЧНОГО НИЗЬКОАМПЛІТУДНОГО НАВАНТАЖЕННЯ (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2018)
Дослідження об’єкта проводилось за допомогою комплексного методу, що полягає в сумісному використанні фізичного, математичного та комп’ютерного моделювання. Для підтвердження адекватності отриманих результатів використано експериментальні методи на діючому обладнанні та на лабораторних установках. Удосконалено метод приведення асиметричних циклів напружень з середнім напруженням розтягу до симетричних із використанням запропонованих кусково-лінійних рівнянь для оцінки чутливості матеріалу до асиметрії циклів. Це дає змогу проводити розрахунок довговічності елементів трубних колон в умовах дії типового для них високоасиметричного низькоамплітудного навантаження.
Keywords: приведення напружень; границя витривалості; асиметрія циклу