МЕТОДИКА ЙМОВІРНІСНОЇ ОЦІНЮВАННЯ ПЕРЕВИЩЕННЯ ГРАНИЧНИХ ДЕФОРМАЦІЙ СИСТЕМИ «БУДІВЛЯ – ОСНОВА» (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Запропоновано методику та розроблено алгоритм вирішення задачі з визначення ймовірності (ризику) перевищення граничних деформацій системи «будівля – основа» в рамках параметричної теорії надійності. У процесі розрахунків застосовано метод статистичних випробувань (Монте-Карло). Розроблено комп’ютерну програму з використанням потужного комплексу Mathcad, вона реалізує запропоновану методику розрахунків. Виконано розрахунки існуючої системи «будівля – основа» з визначення ймовірності (ризику) перевищення граничних деформацій цієї системи. З’ясовано, що аналіз імовірнісного розрахунку вказує на необхідність удосконалення існуючих підходів до визначення ймовірності перевищення граничного значення деформацій, тому що нові методики дозволять підвищити надійність рішення геотехнічних задач.
Keywords: ймовірність; системна теорія надійності; метод статистичних випробувань; функція розподілу випадкової величини; система «будівля – споруда»; деформація основи; розрахунок осідань методом пошарового підсумовування