ВИЗНАЧЕННЯ ОСНОВНИХ РОЗРАХУНКОВИХ ПАРАМЕТРІВ ХІМІЧНОГО ЗАКРІПЛЕННЯ ҐРУНТІВ (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Обґрунтовано можливість прогнозування поведінки системи «основа – фундамент – споруда» при проектуванні чи реконструкції будівель і споруд на ґрунтах, що набухають. Визначено, що найбільш дієвим способом стабілізації поведінки ґрунтів основ, забруднених промисловими стоками, є ін’єкційні методи із закріплення. Основне завдання хімічного закріплення ґрунтів полягало в посиленні зв’язків між частинками ґрунту за допомогою хімічних реагентів. У результаті досліджень були визначено розрахункові параметри закріплення основ фундаментів, складених ґрунтами, забрудненими пероцтовою кислотою. Залежно від концентрації пероцтової кислоти, яка знаходиться в ґрунті, та щільності застосовуваного розчину силікату натрію визначено граничні величини об’ємних співвідношень вихідних компонентів, що дозволяють здійснити якісне і надійне закріплення ґрунтів основ.
Keywords: силікатизація; хімічне набрякання; пероцтова кислота