ВИЗНАЧЕННЯ ГЛИБИНИ СТИСЛИВОЇ ТОВЩІ ПРИ РІЗНИХ МЕТОДАХ РОЗРАХУНКУ ОСІДАНЬ ЗА НАЦІОНАЛЬНИМИ ТА ЄВРОПЕЙСЬКИМИ НОРМАМИ (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Наведено порівняння величин стисливої товщі й величин осідань за даними статичного зондування згідно з чинними нормативними документами Республіки Білорусь і EUROCODE 7 «Geotechnical design» (part 1, 2). Розглянуто відповідно до європейських норм два методи розрахунку осідань фундаменту для граничного стану SLS і два методи розрахунку осідань за національними нормами. Визначено співвідношення величини стисливої товщі й величини осідань при різних методах розрахунку за європейськими і національними нормами. Установлено співвідношення величини стисливої товщі та величини осідань для різних типів фундаментів за європейськими і національними нормами.
Keywords: стислива товща; статичне зондування; осідання фундаменту; метод пошарового підсумовування; метод еквівалентного шару; метод Шмертмана