ПІДГОТОВЧИЙ ЕТАП ДЛЯ КОНТРОЛЮ НЕСУЧИХ КОНСТРУКЦІЙ СТАНЦІЇ МЕТРО, ЩО ЗНАХОДИТЬСЯ В ЕКСПЛУАТАЦІЇ (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Проаналізовано сучасні технології будівництва підземного метрополітену, які дозволяють реконструювати експлуатовані станції без припинення руху поїздів та перебоїв метро. Досліджено досить складну проблему порушення напружено-деформованого стану основних несучих конструкцій та основ фундаментів станції та появи перенапружень надбудови над колією, яка необхідна для безпечної експлуатації метрополітену при влаштуванні транзитних тунелів. Наведено результати підготовчого етапу моніторингу стану основних несучих конструкцій станції метро м. Мінська, а також результати просторових розрахунків на основі конструктивних даних з урахуванням етапу роботи з будівництва перехідного тунелю з першої до третьої гілок.
Keywords: моніторинг; станція метро; перехідний тунель; реконструкція; проектна модель; земля; деформація; напруження