ФОРМУВАННЯ НАПРУЖЕНО-ДЕФОРМОВАНОГО СТАНУ ФУНДАМЕНТІВ ПРИ ЗМІНІ РОЗТАШУВАННЯ ТА ПАРАМЕТРІВ ПАЛЬ (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Досліджено роботу фундаментів висотних будинків при різному розташуванні паль: раціонально та за регулярною сіткою. Наведено порівняльний аналіз результатів. Виділено характерні зони у фундаменті: це центральні, бічні й кутові. Виявлено перерозподіл зусиль між палями і ростверком. Розглянуто взаємодію паль різної довжини й ростверків у фундаментах висотних будівель. Дослідження проведено за допомогою числового моделювання системи «основа – фундаменти – надземні конструкції». Розроблено скінченно - елементну модель комплексу висотних будинків та багатошарового ґрунтового масиву. Показано вибір параметрів ґрунтів для моделі деформування ґрунтового середовища на основі їх ідентифікації. Порівняно результати розрахунків з даними натурних спостережень за поведінкою несучих конструкцій. Виявлено особливості деформування основи комплексу висотних будинків.
Keywords: пальовий фундамент; висотні будівлі; розташування паль; палі різної довжини; числове моделювання