ВПЛИВ ВІДСТАНІ МІЖ ПІДПІРНОЮ СТІНОЮ ТА ІСНУЮЧОЮ ЗАБУДОВОЮ НА НАПРУЖЕНО-ДЕФОРМОВАНИЙ СТАН СИСТЕМИ «УТРИМУЮЧІ КОНСТРУКЦІЇ – ҐРУНТОВИЙ МАСИВ» (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Наведено результати дослідження роботи інженерних захисних конструкцій на щільно забудованій території зі складними інженерно-геологічними умовами. Виконано моделювання геотехнічної задачі захисту глибокого котловану за допомогою триярусної підпірної стіни. Розв’язано задачу взаємовпливу існуючої забудови та глибокого котловану при зміні відстані між ними. Подано графіки залежності переміщень окремих ярусів підпірних стін від відстані до існуючого будинку. Задачу розв’язано методом скінченних елементів із використанням нелінійної моделі суцільного ґрунтового середовища. Виявлено характер утворення зон потенційної поверхні ковзання схилу. Показано залежність згинальних моментів підпірних стін від відстані до існуючого будинку. Обґрунтовано безпечне розташування існуючого будинку до  глибокого котловану.
Keywords: числове моделювання; інженерні захисні конструкції; метод скінченних елементів; горизонтальні переміщення; згинальні моменти