ПЕРЕРОЗПОДІЛ ВИСОТ ЯРУСІВ ПІДПІРНИХ СТІН, ЙОГО ВПЛИВ НА НАПРУЖЕНО-ДЕФОРМОВАНИЙ СТАН СИСТЕМИ «УТРИМУЮЧІ КОНСТРУКЦІЇ – ҐРУНТОВИЙ МАСИВ» (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Досліджено роботу багатоярусних підпірних стін у супіщаних ґрунтах. Числовий експеримент проведено для виявлення найбільш раціонального вибору висот ярусів при сталому загальному перепаді ґрунту. Розглянуто триярусну підпірну стінку, розв’язано ряд задач, де змінними є позначки окремих ярусів. Показано залежність зміни значень переміщень і внутрішніх зусиль від перерозподілу рівнів розробки ґрунту. Значення зафіксовано у характерних точках конструктивних елементів окремих ярусів підпірних стін. За отриманими результатами побудовано поверхні. За графіками проаналізовано залежності висот ярусів і згинальних моментів у цих ярусах. Визначено рішення, що призводять до збільшення переміщень у тому чи іншому рівні підпірних стін. Отримано закономірності між геометричними параметрами підпірної стіни і напружено-деформованим станом системи «утримуючі конструкції – ґрунтовий масив».
Keywords: багатоярусна підпірна стіна; висота ярусу; напружено-деформований стан; горизонтальні переміщення; згинальний момент