КОНСТРУКТИВНЕ РІШЕННЯ ТУНЕЛЮ ПІД ДІЮЧОЮ ТРАНСПОРТНОЮ МАГІСТРАЛЛЮ (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Розглянуто міські підземні споруди (транспортні тунелі дрібного закладення), які споруджують звичайно в умовах забудованої міської території при інтенсивному вуличному русі. З’ясовано, що монолітні оброблення виконуються в більшості випадків з бетону, залізобетону, природних і штучних каменів. Наведено типи оброблень автодорожніх тунелів. Надано геометричні розміри та характеристики використаних матеріалів при споруді тунелів. Установлено, що існуючі методи спорудження тунелів не дозволяють розв’язати завдання в стиснутих умовах і при інтенсивному транспортному русі. Запропоновано нове конструктивне рішення поперечного тунелю під діючою транспортною магістраллю. З’ясовано, що запропонована конструкція поперечного тунелю може бути виконана в стиснутих міських умовах із застосуванням сучасного технологічного устаткування, а запропонований спосіб прокладання тунелю задовольняє вимоги міцності, надійності, довговічності.
Keywords: поперечний тунель; тунельні оброблення; установка горизонтально направленого буріння