МЕТОДИКА ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ ПІДПІРНИХ СТІН СПЕЦІАЛЬНОГО ТИПУ (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Висвітлено питання широкого застосування підпірних стін у будівництві. Встановлено, що існуючі конструкції підпірних стін не розраховано на додаткові зусилля від горизонтального зрушення ґрунту, що призводить до руйнування конструкції. Доведено необхідність розробки нових конструктивних рішень підпірних стін. Розроблено методику проведення експериментальних досліджень контактної взаємодії підпірних стін і деформованої основи. Проведено експерименти на маломасштабних моделях у спеціально сконструйованому лотку. При моделюванні застосовано метод розширеної подібності, в якому витримуються геометричні, механічні та силові аналоги з реальним об’єктом. Як ґрунт основи в моделях використано суглинок порушеної структури. Моделі підпірних стін виготовлено за цифровою 3D-моделлю. Доведено, що ця методика дозволяє проводити модельні експерименти в рівних умовах, що забезпечить отримання достовірних результатів.
Keywords: методика; експеримент; модель; основа; підпірна стінка