ЗАКОНОМІРНОСТІ ВОЛОГІСНОГО РЕЖИМУ В ТОВЩІ ГЛИНИСТИХ ҐРУНТІВ ДОРОЖНІХ НАСИПІВ (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Удосконалено оптимальні критерії ущільнення глинистих ґрунтів дорожнього насипу, за якими забезпечується їх тривала міцність. Розроблено та реалізовано методику фізичного експерименту зі встановлення закономірностей міграції води в товщі земляного полотна, фактори котрого: вид глинистого ґрунту (його число пластичності); вологість, при якій його ущільнювали; щільність скелету ґрунту в насипу; висота насипу; час «відпочинку» після зведення і до початку експлуатації земляного полотна. Шляхом лабораторних і польових дослідів установлено закономірності міграції води в товщі ущільнених ґрунтів земляного полотна.
Keywords: глинистий ґрунт дорожнього насипу; тривала міцність; міграція води; пошарово ущільнені суглинки; максимальна щільність скелету ґрунту; максимальна молекулярна вологоємність (максимальна кількість зв’язаної води)