ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЖИВУЧОСТІ СТАЛЕВИХ КОНСТРУКЦІЙ НА ОСНОВІ РЕЗЕРВУВАННЯ КОРОЗІЙНОЇ ЗАХИЩЕНОСТІ ПРОМИСЛОВИХ ОБ'ЄКТІВ (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
В статті розглянуто питання обґрунтування показників якості й надійності систем протикорозійного захисту з урахуванням вимог резервування міцності конструкцій. Здійснено систематизоване описування нормативних (базових, характеристичних) впливів і репрезентативних значень корозійної агресивності. Для проектування захисту від корозії встановлені класифікаційні ознаки сталевих конструкцій та їх захисних покриттів за категорією відповідальності. Обґрунтовані  проектні показники довговічності сталевих конструкцій. Розроблена методика включає розрахунково-експериментальну оцінку коефіцієнтів надійності та готовності. Сформована  логістична система резервування живучості конструкцій за ознаками корозійної захищеності. Запропоновано метод розрахунку компенсаційних корозійних втрат при порівнянні конкурентних переваг систем протикорозійного захисту. Встановлено індекс рівня корозійної захищеності для управління технологічною небезпекою на основі зниження ризиків.
Keywords: надійність; конструктивна і технологічна безпека; готовність; живучість; корозійної небезпеки; оцінка ризиків