ПРИГОТУВАННЯ БАГАТОФУНКЦІОНАЛЬНИХ ШАРУВАТИХ ОКСИДНИХ РЗЕ-ВМІСНИХ МАТЕРІАЛІВ (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Метою проведення цієї роботи було дослідження кооперативних процесів взаємодії між структурними компонентами у ході формування шаруватих катіоновпорядкованих перовскітоподібних оксидних фаз рідкісноземельних і перехідних елементів у підготовчих стадіях з використанням нітратів елементів різної електронної структури і тепловою активацією. Встановлено стадійність таких перетворень і закономірності фазоутворення, з’ясовано фактори впливу та їх визначальність, вивчено низку фізико-хімічних властивостей утворюваних проміжних фаз – координаційних нітратів лантаноїдів.
Keywords: рідкісноземельні елементи; лужні метали; амоній; лужноземельні метали; нітрати; комплексоутворення; водно-сольові системи; властивості