Безпека і розвиток морських транспортно-технологічних систем (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2018)
У статті розглянуті питання проектування і експлуатації морських гідротехнічних споруд з урахуванням впливу різних надбудов і перевантажувального обладнання. Аналіз сейсмостійкості гідротехнічних споруд зведених в сейсмічних районах України показав, що фактичні сейсмічні навантаження на споруди значно перевищують розрахункові навантаження, які були визначені нормативними документами до 2006року. Проектування гідротехнічних споруд повинно здійснюватися з урахуванням знаходяться на причалі перевантажувальних комплексів, при належному науковому супроводі. Світовий досвід дозволяє визначити розвиток портів як одну з найважливіших складових розвитку економіки держави. В епоху глобалізації, трансформації вантажних потоків, зміни їх структури особливо важливим стає питання про планування розвитку портів, що припускає збалансований розвиток портових потужностей, а саме: розвиток морської зони, портової зони, сухопутної зони. Так, за статистичними даними, загальна тенденція зростання перевалки вантажів у всіх портах Чорноморського регіону до 2016 року, для портів України в 2016 році показала різке скорочення перевалки транзитних вантажів з Росії і Білорусі - нафти і нафтопродуктів, вугілля, руд, металів при нарощуванні переробки імпортно -експортних вантажів - контейнерів і зерна. Інфраструктура морських портів являє собою складний симбіоз будинків, будівель, споруд, механізмів, конструкцій, розташованих на території і (або) акваторії морського порту і забезпечують роботу транспортної інфраструктури країни в цілому. Сам по собі морський порт залежний елемент транспортної інфраструктури. Вирішення питання стратегічного планування комплексного розвитку складної інфраструктури можливо тільки на підставі аналізу та прогнозу довгострокового розвитку вантажної бази. В українських портах працює більше 500 портальних кранів, середній вік яких становить понад 37 років, деякі портальні крани працюють по 50 років. Зазначений вік перевищує європейські стандарти практично в два рази. Виробничі потужності портів представлені в основному парком портальних кранів імпортованих за програмою Мінморфлот СРСР, балансова вартість яких через багатократні індексації значно перевищує ринкову
Keywords: гідротехнічні споруди; перевантажувальне устаткування; сейсмічні, льодові та хвильові навантаження