Струминне та струминно-змішувальне закреплення ґрунтів (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2018)
Приведено аналіз технологій виготовлення ґрунтоцементних елементів за струминною, струмино-змішувальною та змішувальною технологіями з витратою різної кількісті цементу на їх виготовлення, визначено їх можливості використання. Встановлено, що проектування основ і фундаментів підсилених ґрунтоцементними елементами на слабких и просадочних ґрунтах  потребує наукового підходу. Основною відмінністю відомих технологій виготовлення ґрунтоцементу є спосіб змішування ґрунту з закріплює розчином і тиск подачі розчину. Спосіб струменевої цементації грунтів, що заснований на здатності високонапірного струменю руйнувати закріплювальним розчином ґрунти досить великий міцності, утворюючи при цьому пульпу, що складається з ґрунту геологічного розрізу і закріплювального розчину, який подається з сопла малого діаметру під тиском 45-60 МПа. Роботу з руйнування ґрунту і його перемішування виконує високонапірний струмінь. Дуже близькі за способом виготовлення ґрунтоцементу бурозмішувальна і струменева-змішувальна технології. Бурозмішувальна технологія передбачає руйнування ґрунту бурозмішувальним долотом і змішування зруйнованого ґрунту з закріплювальним  розчином механічним способом, який є в'язким композитом. При струменево-змішувальній технології додатково до механічного перемішування, виконується гідравлічне перемішування вже зруйнованого механічно ґрунту струменем закріплювального розчину під тиском в 0,2-0,4 МПа. Змішувальна і струмино -змішувальна технології більш економічні за витратою матеріалів і не вимагають утилізації пульпи; потрібні дослідження матеріалу (ґрунтоцементу), одержуваного при струменевому закріпленні ґрунтів для визначення зміни його характеристик в часі і при впливі різних факторів
Keywords: ґрунтоцемент; ґрунтоцементні елементи; цементація; закріплюючі розчини; фундаменти, технології