Особливості деформування житлових будинків при зіткненні зблокованих блок-секцій від нерівномірних осідань на просадочних ґрунтах (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2018)
З’ясовано, що досвід експлуатації житлових будинків на деформованих основах свідчить про актуальність таких результатів для їх урахування при експлуатації житлових будинків у складних інженерно-геологічних умовах. Наведено результати інструментальних обстежень фактичного напружено-деформованого стану конструкцій блок-секцій житлових будинків за умов їх зіткнення на просідаючих ґрунтах зі значними величинами просідань. При цьому відзначено, що на стадіях розроблення типових серій будинків і проектування конкретних будинків не враховувалося можливе зіткнення блок-секцій. Зрозуміло, що зусилля зіткнення блок-секцій є неврахованим впливом на конструкції будинку має ряд особливостей роботи конструкцій будинку в зоні зіткнення, одна з яких – навантаження ділянок стін зусиллями зіткнення із площини стіни. Узагальнено досвід експлуатації та результати інструментальних обстежень і досліджень фактичного напружено-деформованого стану блок-секцій дев’ятиповерхових житлових будинків за умов їх зіткнення на територіях з просадочними ґрунтами товщиною 25 – 35 м у м. Запоріжжя й величинами осідань і просідань 100 см та більше. Показано, що залежно від процесу розвитку нерівномірних осідань у часі величини векторів відхилення стабілізуються у часі паралельно зі стабілізацією осідань і деформуванням конструкцій блок-секції на ділянці їх зіткнення. Установлено, що стабілізація процесів зростання нерівномірних осідань відхилення блок-секцій від вертикалі й зусиль зіткнення досягається при рівновазі між величинами осідань, зусиллями зіткнення блок-секцій та опором ділянок стін.
Keywords: просадочний ґрунт; зіткнення блок-секцій; пошкодження конструкцій; захист; відновлення