Аналіз конструктивних рішень умовно стрічкових (протяжних) фундаментів (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2018)
Проаналізовано існуючі конструкції умовно стрічкових (протяжних) фундаментів, які за рахунок своєї форми (конфігурації) контакту з основою дозволяють більш раціонально проектувати фундаменти протяжних конструкцій будівель і споруд. Показано переваги та недоліки різних типів протяжних фундаментів, а також наведені деякі методи й методики розрахунку таких фундаментів при взаємодії з грунтовими основами. Встановлено, що розробка нових конструктивних рішень умовно стрічкових фундаментів та удосконалення методик їх розрахунку враховує тільки вертикальні навантаження на фундаменти. Однак, існує клас споруд, типа масивних підпірних стін, що сприймають значні моментні навантаження по підошві, які потребують розробки ефективної конструкції фундаментної частини із забезпеченням розрахункового опору грунту основи. Запропоновано запатентовану комбіновану конструкцію стрічкового фундамент з поздовжнім вирізом по підошві, що складається з фундаментної частини шириною (2b+a) та вирізу шириною а і висотою Δ, що заповнюється низькомодульним матеріалом, наприклад, пінопластом. З одного боку, така конструкція фундаменту ефективно сприймає ексцентричні навантаження у порівнянні з суцільною формою підошвою з дотриманням нормативних вимог за крайовими тисками на основу. З другого боку, конструкція дозволяє  збільшити розрахунковий опір грунту основи фундаменту з вирізом за рахунок заповнення порожнини вирізу низькомодульним матеріалом, за рахунок чого відбувається «сприятливий» перерозподіл напружень в основі фундаменту з вирізом у порівнянні із суцільним фундаментом при прийнятті будь-якого критерію розвитку зон граничної рівноваги під фундаментом. Тому, розрахунковий опір грунту запропонованого стрічкового фундаменту може бути до 2-х разів більше у порівнянні із суцільним фундаментом шириною 2b.
Keywords: конусоподібна паля; просідання ґрунту; бічна поверхня; довантажувальні сили тертя