Визначення працездатності бетононасоса у складі технологічного комплекту малогабаритного обладнання для проведення торкрет-робіт мокрим способом (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2018)
Запропоновано ряд технологічних комплектів малогабаритного обладнання для виконання торкрет-робіт мокрим способом, один з них наведено в цій статті. Показано технологічний комплект малогабаритного обладнання з універсальним безпоршневим шланговим бетононасосом, який використовується як базова машина такого комплекту. Запропоновано залежності для визначення основних параметрів роботи універсального шлангового бетононасоса: продуктивності, витрат потужності на транспортування бетонної суміші, тиску всмоктування суміші з бункера та тиску її нагнітання до торкрет-сопла. Перевірено роботу шлангового бетононасоса в складі технологічного комплекту при виконанні торкрет-робіт мокрим способом. Забетоновану способом мокрого торкретування стендову поверхню з використанням складу бетонної суміші перевірено при виконанні торкрет-робіт на будівельному майданчику. Одержане торкрет-бетонне покриття після 28 діб твердіння в природних умовах було випробувано на міцність на стиск. За результатами проведених досліджень підтверджено стабільність умов роботи технологічного комплекту, що пропонується. Установлено, що новий універсальний безпоршневий шланговий бетононасос придатний для використання його у складі технологічного комплекту малогабаритного обладнання та виконання торкрет-робіт мокрим способом.
Keywords: технологічний комплект малогабаритного обладнання; торкретування; універсальний шланговий бетононасос; торкрет-бетон