Розроблення моделі стенду для випробування автомобільних сидінь з гідроприводом (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2018)
Розглянуто різноманітні конструкції сидінь, які, як правило, перевіряються на потенційне використання в транспортному засобі з метою розробки місць, і є стійкими до деформацій та вібрацій. Визначено, за рахунок яких чинників необхідно розробити спеціальні стенди, необхідні для адекватної перевірки різноманітних сидінь або конфігурацій сидінь, які імітують багаторічне використання сидінь протягом короткого періоду часу. Проведено аналіз роботи спеціальних стендів імітації автомобільних сидінь різних конфігурацій в умовах, близьких до реальних умов експлуатації їх на автомобілях. Встановлено основні параметри та режими роботи, які характеризують робочі процеси в умовах експлуатації. Визначено необхідність забезпечення плавності регулювання процесів, підвищенні ефективності перевірки автомобільного сидіння, зменшенні рівня енергоспоживання при використанні стенду для випробування сидінь. Розроблено, спроектовано та досліджено стенд для випробування автомобільних сидінь з гідравлічним приводом робочих органів; досліджено імітацію дорожніх умов та підвищено ефективність перевірки. Запропоновано нову конструктивну схему стенду для випробування автомобільних сидінь з гідравлічним приводом; розроблено математичну модель робочого процесу стенду; теоретично доведено переміщення центру мас на автомобільному сидінні. Одержано математичну залежність, яка характеризує робочий процес стенду для випробування автомобільного сидіння з гідравлічним приводом. Визначено переміщення центру мас автомобільного сидіння залежно від факторів впливу.
Keywords: модель автомобільного сидіння з гідроприводом; математична модель стенду; координати руху центру мас; радіус; швидкість