Математичне моделювання закону руху поршня диференціального насоса електромагнітної дії для будівельної суміші (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
Роботу присвячено створенню диференціального насоса електромагнітної дії для перекачування оздоблювального матеріалу, який не чутливий до перепадів електроенергії, зручний і простий у використанні, надійний та економічний в експлуатації. Розглянуто результати математичного моделювання нестаціонарних процесів у насосному агрегаті з однопоршневим диференціальним насосом електромагнітної дії. Проаналізовано модель, що містить рівнянняруху елементів системи, котрі враховують несталість зведеного моменту інерції штокового механізму насоса, а тaкож електромагнітні явища в електромагнітній котушці. Запропоновано математичну модель динаміки робочого процесу диференціального насоса електромагнітної дії, яка дозволить досліджувати загальні закономірності перекачувальних процесів у насосі в цілому, розв’язувати загальні задачі з їх розрахунку і проектування, ставити і розв’язувати задачі забезпечення надійності, пов’язані з високочастотними коливаннями тиску, задачі оптимізації її структури й оптимального проектування всіх її елементів. Результати розв’язання диференціальних рівнянь математичної моделі, отримані у цій статті, можуть бути рекомендовано для практичної реалізації у вигляді аналітичних залежностей при розробленні методики розрахунку для створення нових конструкцій диференціальних насосів електромагнітної дії та оцінювання їх ефективності. Запропоновано систему керування насосною установкою з векторно керованим асинхронним електроприводом на основі концепції зворотних задач динаміки в поєднанні з мінімізацієюлокальних функціоналів миттєвих значень енергії, яка забезпечує якісне регулювання напору в умовах дії параметричних збурень та має задовільні енергетичні показники
Keywords: диференціальний насос електромагнітної дії; математичне моделювання; будівельна суміш