Обґрунтування методики експериментальних досліджень вертикального диференціального розчинонасоса (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
Статтю присвячено створенню та обґрунтуванню методики експериментальних досліджень вертикального дифере-нціального розчинонасоса з проточним поршнем марки РН 2-4, розробленого науковцями Полтавського національ-ного технічного університету імені Юрія Кондратюка. Метою експериментальних досліджень є: перевірка висунутихпід час аналітичних досліджень гіпотез, обґрунтування вибору найбільш раціональних значень основних конструк-тивних параметрів розроблюваного розчинонасоса, обґрунтування сфери застосування методів регулювання подачішляхом зміни довжини та швидкості руху робочого органа, а також отримання експлуатаційних регулювальних ха-рактеристик досліджуваного насоса. Обґрунтовано тип експериментів, визначено проміжки варіювання значень до-сліджуваних параметрів, описано підготовку експериментального зразка розчинонасоса для досліджень, спроектова-но експериментальну установку для досліджень, вибрано засоби вимірювань, визначено умови виконання дослідів.Як критерій ефективності прийнятих конструктивних рішень прийнято об’ємний коефіцієнт корисної дії розчинона-соса. Виготовлена дослідницька установка дозволяє приготувати будівельний розчин необхідної рухомості та складуі визначити час наповнення мірної місткості при різних комбінаціях величин досліджуваних конструктивних пара-метрів розчинонасоса. Значну увагу приділено визначенню похибок проведення експериментів. Запропонована ме-тодика дозволяє гарантувати з імовірністю 90%, що абсолютна похибка у визначенні об’ємного коефіцієнта корисноїдії на основі середньоарифметичного значення п’яти замірів при кожній комбінації досліджуваних параметрів, зумо-влена систематичною і випадковою складовою, не перевищить 1,9%. Така методика дозволить знайти раціональнізначення наступних параметрів розчинонасоса при роботі зі штукатурними розчинами різної рухомості: частота ру-ху робочого органа, діаметр, маса і висота підйому над гніздом кульок клапанів, діаметр отвору в гніздах клапанів
Keywords: штукатурні роботи; комплексна механізація штукатурних робіт; засоби механізації штукатурних робіт; транспортування будівельних розчинів трубопроводами; розчинонасос; випробувальний стенд; методика ви- пробувань; експеримент; похибка експерименту