Моделювання швидкості руху повітря навколо магістрального автопоїзда із установленим рухомим даховим обтічником (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
Наведено результати конструювання нового рухомого дахового обтічника, який установлюється на кабіні безкапот-ного компонування тягача магістрального автопоїзда. Після аналізу існуючих обтічних елементів, які встановлю-ються на тягач магістрального автопоїзда, та великої кількості саме дахових обтічників було обґрунтовано доціль-ність установлення рухомого обтічника на даху тягача, котрий може змінювати кут обтікання повітрям причіпноїланки за допомогою комбінації двох рухів – вертикального і горизонтального. Поєднання цих рухів надасть можли-вість найбільш просто змінювати параметри обтічності. Для цього спроектовано принципову гідравлічну схему ке-рування обтічником, яка має ряд переваг: плавність рухів вихідних ланок, можливість безступінчастого регулюванняшвидкості у широкому діапазоні, мала інерційність, простота керування й автоматизації, висока експлуатаційна на-дійність та стійкість до перевантажень. Завдяки сучасним можливостям і розвитку складних електронних систем ке-рування шляхом упровадження такої системи у процесі керування гідроциліндрами можна забезпечити надійністьроботи системи, економічність, ергономічність та техніку безпеки. Таку гідравлічну схему можливо живити як віддвигуна, так і від мережі живлення автомобіля. Керування можна виконувати автоматично, шляхом установлення гі-дророзподільника та регульованого дроселя до кабіни транспортного засобу і поєднання цих компонентів у єдинийблок управління. Побудована узагальнена тривимірна модель тягача, а також виконано графічне моделюванняшвидкості руху повітря навколо магістрального автопоїзда різного компонування із встановленим даховим обтічни-ком та без нього за допомогою Microsoft Excel та функції Flow Simulation від SolidWorks.
Keywords: магістральний автопоїзд; обтічність; даховий обтічник; гідравлічна схема керування