Розрахунок будівельних конструкцій та особливості технології його автоматизації (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
Останнім часом питання оцінки якості будівельних конструкцій і прогнозування їх надійності стають все більш акту-альними, особливо для будівництва промислових об'єктів старого фонду. Розробляються потужні математичні мето-ди для оцінки експлуатаційних характеристик конструкцій і прогнозування їх надійності, але немає автоматизованихкомп'ютерних систем для такого аналізу. На даний час розроблені програми для детального розрахунку конструкцій,в яких реалізовані методи опору матеріалів, теоретичної та будівельної механіки, але вони не дають можливості ви-значати і прогнозувати надійність, особливо об'єктів старого фонду. В роботі використовуються методи класичноїтеорії надійності в поєднанні з методами статистичного моделювання, що вимагає використання сучасних методівІТ-технологій з розробкою відповідних програмних систем. Наведено особливості моделі та алгоритмічна база задачіпрогнозування міцності та надійності будівельних конструкцій. Виконано декомпозицію та модульне представленняпрограмної системи розрахунку конструкцій. У ракурсі задачі оцінювання напружено-деформованого стану констру-кцій розроблене програмне забезпечення у вигляді драйвера прошивки для електронно-комп’ютерного пристрою ла-бораторного обстеження елементів конструкцій, що дає змогу визначати стан аварійності елементів конструкцій таотримувати числові значення фактично діючих навантажень на конструкції та їх елементи. Показано особливості по-єднання окремих утиліт визначення параметрів надійності з метою прогнозування роботи конструкцій різних типів,які можуть працювати у аварійному та передаварійному станах.
Keywords: конструкція; надійність; автоматизовані комп'ютерні системи; програмний комплекс; напруженодеформований стан