Удосконалена методика розрахунку міцності залізобетонних елементів за похилими перерізами (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
Встановлені межі застосування методів фермової аналогії та дискової моделі для розрахунку міцності за похилимиперерізами залізобетонних елементів, що згинаються. Визначені області реалізації руйнування залізобетонних конс-трукцій за умовним стиснутим елементом (похилою смугою) на дію поперечною сили та стиснутою зоною над не-безпечною похилою тріщиною на основі застосуванням критерію мінімуму граничного зусилля, що сприймаєтьсяелементами. Розрахункові залежності приведені до єдиної основи. Отримані дані щодо значень коефіцієнта попереч-ного армування елементів на межі руйнування від зрізу похилої смуги та стиснутої зони над небезпечною тріщиною.Уточнено вплив класу бетону, відносного прольоту зрізу та інтенсивності поперечного армування на міцність еле-ментів, що підтверджується експериментальними дослідженнями. Для інтегрального оцінювання факторів впливурозглянуто задачу міцності похилої призми, завантаженої на торцях стиснутою нормальною та дотичною силами.Бетон розглядається як жорстко-пластичне тіло. Локалізація пластичної деформації в тонких шарах на поверхні руй-нування є характерною для граничного стану бетону при зрізі. Аналіз отриманих варіаційний методом у теорії плас-тичності результатів дозволяє внести обґрунтовані зміни до визначення міцності стиснутого похилого елемента.Уточнена методика розрахунку міцності залізобетонних конструкцій за похилими перерізами на дію поперечної си-ли дозволяє отримати більш ефективні конструктивні рішення. Для інженерних розрахунків міцності запропонованазалежність щодо визначення коефіцієнта поперечного армування ділянок конструкцій біля опор, який відповідаємежі розглянутих випадків руйнування за похилим елементом та стиснутою зоною над небезпечною похилою трі-щиною. Встановлена перспективність застосування теорії пластичності для вдосконалення конструктивних рішеньзгинальних залізобетонних елементів на основі подальшого уточнені міцності похилого елемента як складової фер-мової аналогії, стиснутої зони над небезпечною тріщиною і системного дослідження зрізу.
Keywords: фермова аналогія; дискова модель; межа реалізації випадків руйнування; мінімальне значення граничних зусиль; коефіцієнт поперечного армування