Експериментальні дослідження надколонної плити збірного безбалкового перекриття (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
У статті наведено результати експериментального дослідження особливостей роботи під розрахунковим наванта-женням плоских надколонних плит розробленої системи безбалкового перекриття. Приділено велику увагу конс-труюванню дослідних зразків несучої конструкції. Особливістю плити, що досліджується є скошені майданчикиспирання по зовнішньому периметру для міжколонних та пролітних плит. Описано конструкцію допоміжного устат-кування, яке дозволило випробовувати досліджувальну надколонну плиту в умовах, що імітують реальне спирання.Описано конструкцію та технологію виготовлення додаткового устаткування, що імітацує спирання надколонноїплити на колонну у вигляді сталезалізобетонного стакану квадратного перерізу. А також опорну конструкція, щоімітує спирання міжколоних та пролітних плит. Дослідні конструкції плити і допоміжного устаткування виготовленона обладнанні та в умовах діючого заводу залізобетонних виробів. Наведено методику виконання експерименталь-них досліджень із вказуванням методів і засобів вимірювання геометричних та фізичних параметрів, що характери-зують напружено-деформований стан та несучу здатність дослідної плити. Проведені дослідження дали змогу вста-новити характер деформування і руйнування надколонних плит як окремого елемента у розробленій системі безбал-кового перекриття. Аналіз характеру деформування свідчить, що деформації розтягу на верхній грані дослідної пли-ти наростають швидше ніж деформації стиснення (нижньої грані). При цьому відбувається зменшення величини сти-скаючих деформацій до місця спирання дослідних зразків на опорну раму. Це підтверджує припущення про переда-чу навантаження від міжколонних та пролітних плит на надколонну за принципом «лінійного шарніру». Звернутаувага на те, що досягнення несучої здатності не супроводжується процесом руйнування, а характеризується суттєви-ми переміщеннями опорних консольних ділянок у вертикальній площині.
Keywords: переміщення; несуча здатність; деформований стан; експериментальне дослідження; безбалкове перекриття