Ймовірність руйнування цегляних конструкцій (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
У статті розроблено методологію розрахунків, яка би дозволила позволила виконати ймовірність руйнуванняцегляних конструкцій. Наведено результати розрахунків визначення ймовірності руйнування конструкцій з цеглипри центральному та позацентровому стиску; визначення ймовірності руйнування конструкцій з цегли, пов’язаного звичерпанням міцності кладки на місцевий стиск (зминання); визначення ймовірності руйнування цегляних констру-кцій, пов’язаного з вичерпанням міцності кладки на зсув (зріз); визначення ймовірності цегляних конструкцій,пов’язаного з вичерпання міцності кладки на згин, на розтяг; визначення ймовірності руйнування цегляних констру-кцій на розкриття тріщин. При розрахунках вважаються відомими закони розподілу випадкових величин наванта-жень і впливів – для постійного, корисного, снігового, вітрового навантажень, температурних впливів та впливів віднерівномірних осідань. Випадкові значення максимальних розрахункових напруг у перерізах цегляних конструкційзнаходять в залежності від випадкових зусиль, що виникають у конструкціях від випадкових впливів. При розв'язан-ні даної задачі статистичної динаміки використовується функція граничного стану, рішення якої проводиться мето-дом статистичних випробувань (Монте-Карло). Імовірнісна оцінка міцності конструкцій з цегли здійснюється на ос-нові виконання розрахунків по визначенню ймовірності руйнування за умови вичерпання міцності цегляної кладки.Визначено значення характеристики безпеки для кожного випадку та виконано порівняння з нормативними значен-нями. Показано, що значення ймовірності руйнування цегляних конструкцій за базовий строк служби знаходиться в діапазоні 1х10- 5…1х10-4, що відповідає мінімальним значенням надійності, рекомендованим чинниминормами та Єврокодами. Розходження між запропонованим підходом та нормативною методикою складають не бі-льше 8% - 10%.
Keywords: граничний стан системи; інтегральна модель оцінювання надійності; метод Монте-Карло; модель відмови; надійність системи; система «будівля – основа»; цегляна конструкція