Удосконалення розрахунку осідань основ будівель підвищенням достовірності визначення показників стисливості ґрунту (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
Проаналізовано сучасні підходи щодо удосконалення аналітичних методів розрахунку осідань основ будівель і спо-руд. Встановлено, що більшість з них мають свої певні області раціонального застосування стосовно ґрунтовихумов, обладнання з визначення властивостей стисливості ґрунтів, видів і розмірів фундаментів чи штучних основ,задач проектування і не носять комплексного характеру. Обґрунтовано шляхи удосконалення методів розрахункуосідань основ фундаментів підвищенням достовірності визначення показників стисливості ґрунту. Розглянуто ком-плексний підхід до уточнення розрахунку осідань основ будівель методом пошарового підсумовування шляхом ура-хування: змінності модуля деформації ґрунту в усьому діапазоні тиску, який сприймає основа при навантаженні; ко-ефіцієнта βZ за міцністю ґрунту; деформаційної анізотропії ґрунтів за пружною ортотропною моделлю; закономірно-стей зміни величин модуля деформації ґрунту за глибиною масиву під фундаментами і в межах штучних основ, щозводяться з ущільненням ґрунту. Також доведено можливість підвищення точності методики прогнозування осідан-ня основи фундаментів будівель використанням в ній показника стискання ґрунту й урахуванням впливу тиску надеформаційні параметри ґрунту за глибиною стисливої товщі. Подано приклади застосування аналітичних методикрозрахунку осідань основ будівель.
Keywords: осідання; метод пошарового підсумовування; достовірність; компресійне випробування ґрунту; коефіцієнт пористості ґрунту; модуль деформації ґрунту; показник стискання ґрунту; анізотропія