Тенденції та підходи до реорганізації міського середовища (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
Розглянуто стандарти реорганізації міського середовища, орієнтовані на ефективне використання земельних ресурсіві розподіл навантаження на міську транспортну інфраструктуру, високий ступінь функціонального розмаїття. Про-аналізовано підходи і тенденції перетворення міського середовища, виходячи з концепції формування компактнихміст та стандартів комплексного розвитку територій. Промислові підприємства у великих містах припиняють своюдіяльність через економічні причини або виводяться за межі міста через порушення екологічних норм. Частина такихпідприємств приходить в занепад, при цьому здійснюючи негативний вплив на зовнішній вигляд міста. Через потре-бу в суттєвих капітальних вкладеннях власники або місцева влада не мають змоги здійснювати перетворення такихпромислових об’єктів. Визначено специфічні особливості різних видів перетворення міських промислових зон, за-лежно від ступеня та напряму видозміни об’єктів, а саме: реконструкції, реновації, джентрифікації, браунфілду, реві-талізації, редевелопменту. Редевелопмент дозволяє використати ті очевидні переваги, які в сучасному місті надаєконцентрація і збільшення щільності міського середовища. В сучасних щільно забудованих містах редевелопментможе стати майже єдино можливим способом перетворення. Редевелопмент передбачає більш масштабні зміниоб’єкту (зміна функції промислової території, історичних будівель і транспортної інфраструктури) та суттєві інвес-тиції. В результаті не запитувані і нераціонально використовувані території перетворюються на нові інвестиційнопривабливі проекти. В умовах дефіциту земельних ділянок проекти редевелопменту дають можливість оновити мі-ське середовище, вирішити транспортні проблеми, знайти потенціал для будівництва нових об’єктів.
Keywords: реорганізація; редевелопмент; реконструкція; ревіталізація; реновація