Формування багатофункціональних наношаруватих оксидних РЗЕ-вмісних матеріалів з використанням нітратних прекурсорів (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
Комплексним системним дослідженням взаємодії структурних компонентів у системах нітратів рідкісноземельних і ІА, ІІАелементів періодичної системи встановлено утворення цілого класу лужних координаційних нітратів лантаноїдів, які син-тезовані в монокристалічному виді. Їхній склад, атомно-кристалічну будову, форми координаційних поліедрів Ln, типи ко-ординації лігандів, ряд їхніх властивостей досліджено з використанням комплексу фізико-хімічних методів. З’ясованіоб’єктивні закономірності поведінки цього типу сполук поглиблюють розуміння про: хімічні і фізичні властивості Ln, їхкомплесоутворюючу здатність; можливість утворення й існування в аналогічних системах асоційованих нових фаз і їхстійкість; вплив природи лантаноїдів і лужних металів, магнію на структуру комплексних аніонів і сполук у цілому; інди-відуальність Ln комплексів; існування ізотипних за складом і структурою груп сполук за природними рядами лантаноїдів ілужних металів; роль NO3--груп у стереохімії цього класу нітратів; роль води у формуванні найближчого оточення іонівLn3+- комплексоутворювачів. Одержані дані є основою для виявлення, ідентифікації, контролю утворюваних фаз, визна-чення елементного складу і вмісту проб, проведення аналізу і порівняння фазового стану об’єктів у підготовчих стадіяхперероблення в інноваційних технологіях з використанням нітратних попередників елементів різної електронної структуриі різними комбінованими способами їх активації, встановлення технологічно-функціональних залежностей, керованогомодифікування властивостей продуктів синтезу. На перспективність цих прекурсорів указують існування достатньо пред-ставницького класу комплексних нітратів лантаноїдів, виявлення серед них ізотипних за складом і структурою груп сполукпредставників Y, La – Lu; Li – Cs, прояв комплексу цінних у технологічному відношенні притаманних їм властивостей.
Keywords: лужні координаційні нітрати лантаноїдів; умови утворення; кристалічна будова сполук; властивості