Оцінювання ефективності герметизуючих матеріалів при ремонті асфальтобетонного покриття з поперечними тріщинами (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
Проведено аналіз негативних наслідків від утворенням температурних поперечних тріщин у асфальтобетонному по-критті для конструкції дорожнього одягу. Показано, що поперечні тріщини призводять до потрапляння води з атмо-сферних опадів у конструкцію дорожнього одягу та ґрунт земляного полотна, викликаючи ослаблення в зоні тріщиноснови і спричиняючи прискореному руйнуванню всієї конструкції дорожнього одягу. ці обставини потребують за-безпечення ефективної герметизації покриття з поперечними тріщинами. Відмічено, що найбільш поширений методремонту асфальтобетонного покриття з поперечними температурними тріщинами полягає у застосовуванні гермети-зуючих матеріалів, якими заповнюють порожнини цих тріщин. Зазначено, що умови роботи герметизуючих матеріа-лів залежать як від геометричних параметрів асфальтобетонних плит між тріщинами, так і від розмірів тріщин, щозаповнюються герметиком. Запропоновано метод оцінювання ефективності герметизуючих матеріалів при ремонтіасфальтобетонного покриття конструкції дорожнього одягу з поперечними тріщинами. Розроблено розрахунковісхеми роботи асфальтобетонного покриття та математичні моделі на основі застосування теорії термо-в’язко пруж-ності для прогнозування температурних напружень в герметизуючому матеріалі на контакті з асфальтобетонним по-криттям з урахуванням тепло-технічних та термо-реологічних властивостей матеріалів і геометричних параметрівасфальтобетонних плит та поперечної тріщини. Отримано аналітичні залежності дозволяють оцінювати термін слу-жби до втрати суцільності герметиків або адгезійної міцності їх зчеплення з асфальтобетонним покриттям з ураху-ванням річних та добових коливань температури на базі використання основних положень кінетичної теорії міцностітвердих тіл. Використання запропонованого методу потребує експериментального встановлення таких характерис-тик матеріалів як: коефіцієнта лінійного температурного розширення, коефіцієнта температуропровідності, функціїповзучості, функції релаксації, функції температурно-часової аналогії, функції довготривалої міцності.
Keywords: асфальтобетонне покриття; температурна поперечна тріщина; герметизуючий матеріал; термонапружений стан