ВПЛИВ ВЛАСНИХ НАПРУЖЕНЬ У МАТЕРІАЛІ НА МАСШТАБНИЙ ЕФЕКТ (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Описано методику проведення експерименту на циліндричних зразках різнихрозмірів, виготовлених із крихкого силікатного алюмінієвого сплаву. Наведенорезультати експериментальних досліджень впливу власних напружень, нерівномірнорозподілених по перерізу, на міцність матеріалу. Проаналізовано причини такоговпливу.Ключові слова: власні напруження, масштабний ефект, міцність матеріалу.