ОБЧИСЛЮВАЛЬНИЙ ЕКСПЕРИМЕНТ ІЗ ВИЗНАЧЕННЯ ОСІДАНЬ ІСНУЮЧИХ БУДІВЕЛЬ ВІД ВПЛИВУ НОВОБУДОВ (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2017)
Роботу присвячено оцінюванню деформування існуючих будівель унаслідок впливунового будівництва шляхом проведення обчислювального експерименту за допомогоюпрограмних комплексів PLAXIS 8.2 і FEMAP with NX Nastran 7.1, в яких методомскінченних елементів реалізовано рішення пружно-пластичної задачі нелінійноїмеханіки ґрунтів для оцінювання напружено-деформованого стану (НДС) системи«основа – новобудова – роз’єднувальний екран – існуюча будівля». Результатиобчислювального експерименту порівняно з данимилоткових і натурних визначеньскладових НДС системи. Доведено доцільність геотехнічного варіантногопроектування в умовах щільної забудови з використанням роз’єднувальних екранів ізґрунтоцементу.Ключові слова: математичне моделювання, метод скінченних елементів,пружно-пластична задача, напружено-деформований стан, система «основа –новобудова – роз’єднувальний екран – існуюча будівля», ґрунтоцемент.