ДОСЛІДЖЕННЯ МІЦНІСНИХ ХАРАКТЕРИСТИК СУПОРТА ГАЛЬМІВНОЇ СИСТЕМИ АВТОМОБІЛЯ, ЩО ВИГОТОВЛЕНИЙ ШЛЯХОМ АДИТИВНИХ ТЕХНОЛОГІЙ (Збірник наукових праць Галузеве машинобудування будівництво, 2019)
Проаналізовано проблеми, що виникають при проектуванні гідравлічних гальмівних систем автомобілів. Запропоновано за допомогою адитивних технологій виготовити деталі гальмівної системи складної конфігурації, чого неможливо досягти іншими способами, наприклад виготовляти деталі, що мають внутрішні канали, порожнини, отворискладної форми і т. п. У деяких випадках завдяки цьому можна досягти зменшення кількості складальних вузлів,кріплень та відповідно зменшити розміри і масу вузлів. Виконано аналітичні дослідження процесу гальмування зурахуванням розподілу сил по осях автомобіля під час гальмування. Оскільки шина автомобіля є єдиним сполучнимелементом між автомобілем та дорожньою поверхнею, у розрахунковій схемі розподілу сил, крім неї, представленосупорт і гальмівний диск. На прикладі супорта гальмівної системи автомобіля розроблено загальну модель дослідження міцнісних та геометричних характеристик деталі. Наведено розрахунок гальмівної системи автомобіля, якийдозволяє визначити навантаження на супорт у процесі гальмування й за допомогою графічних залежностей визначити концентрацію максимальних напружень у місцях кріплення супорта. Базуючись на аналітичних дослідженнях, упрограмі для 3D-моделювання Autodesk Fusion 360 реалізовано проект конструкції супорта, який відрізняється тим,що має меншу металоємність за рахунок раціонального дизайну та забезпечення однакового коефіцієнта міцності повсій поверхні. Запропоновано виготовлення такої деталі за допомогою адитивних технологій, що дозволяє досягтизначної економії матеріалу завдяки багатошаровому нанесенню матеріалу й виключенню ряду технологічних операцій з обробітку заготовки. Адитивні технології також забезпечують високу технологічність виробництва та значноприскорюють виготовлення нових деталей через відсутність потреби у виробництві допоміжного обладнання, наприклад прес-форм.
Keywords: гальмівна система автомобіля; адитивні технології; супорт